Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, och Thomas Bergqvist, kommunpolis, om det nya medborgarlöftet. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Polisen lovar ökat fokus på narkotika i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen presenterade polisen och Eskilstuna kommun årets medborgarlöfte, som ska öka tryggheten hos invånarna. Mörka platser och narkotika är några företeelser som Eskilstunaborna tycker skapar otrygghet.

I årets medborgarlöfte lovar Polismyndigheten och Eskilstuna kommun bland annat att genomföra trygghetsvandringar i två av de prioriterade områdena, Skiftinge och Lagersberg, och ha ett medborgarforum i Fröslunda.

Återkommande patrullering kommer också att ske här, liksom i de centrala delarna av stan. Polisen kommer även att genomföra 200 trafikkontroller.

Fler unga lagförs

Medborgarlöftet är en del av en större samverkansöverenskommelse, där narkotika kommer att stå än mer i fokus. Just nu kartläggs situationen på enskilda skolor, för att se vilka åtgärder som behöver vidtas.

I förra årets medborgarlöfte var ett prioriterat område att polisen skulle få fast fler unga för narkotikabrott. Och det tycker man att man lyckats med.

– Vi har lyckats såtillvida att vi har ökat andelen som har lagförts. Vår kapacitet har gradvis byggts upp och blivit bättre, från att ha varit ganska låg, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Fler omhändertas

Från kommunens sida arbetar man med förebyggande åtgärder. Antalet barn, unga och vuxna som omhändertas inom socialtjänsten, bland annat för olika former av missbruk, har ökat de senaste åren. Socialförvaltningens kostnader för extern vård låg på över 250 miljoner kronor under 2018.

– Man går in i familjer och jobbar med dem och i värsta fall måste man tvångsomhänderta barn och ungdomar, för att få bort dem från en situation som är socialt destruktiv, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, som menar att det här är en trend som måste vända framöver så att kommunen kan lägga pengar på andra områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.