Här har polisen lyckats gripa en misstänkt gärningsman med kniv under tisdagens övning utanför Eskilstuna. Foto: SVT

Här grips en knivman – polisen tränar i stor övning

Uppdaterad
Publicerad

Terrorhot, beväpnade gärningsmän och forcera stängda dörrar.

För första gången någonsin har polisen i region Öst en stor övning.

– I varje situation räknar vi med att det finns en farlighet, säger Lars-Gunnar Rydholm, regional samordnare för polisregion Öst.

– Släpp kniven!

Efter bara några minuter har insatsgruppen lyckats lösa tisdagsmorgonens uppgift utanför Eskilstuna, att avväpna en gärningsman med en kniv och fått på honom handklovar.

Ingriper flera gånger i veckan

Sådana här ingripanden sker ganska ofta i verkligheten i Sörmland, Östergötland och Jönköping, som ingår i region Öst.

– I genomsnitt har vi 2-3 händelser i veckan där insatsgrupperna får påbörja sitt uppdrag. Det är långt ifrån alltid man måste slutföra det, för det kanske löser sig med förhandling eller att den polispatrull som kommer dit först löser uppgiften, säger Lars-Gunnar Rydholm, regional samordnare för polisregion Öst.

Tränar varje vecka

Det är flera styrkor i hela landet som deltar i olika övningar under den här veckan.

Lokalområdena brukar träna varje vecka, men det är första gången som region Öst deltar i en stor övning sedan Polisens omorganisation.

– Vi övar väldigt mycket eftersom kunskapen är speciell här. Det är en komplex kunskap så minst en gång varje vecka lägger vi en heldag på att öva på olika situationer, säger Lars-Gunnar Rydholm.

Övar utifrån olika hotnivåer

Förutom gripande av beväpnade gärningsmän innebär den stora övningen också att genomföra razzior och slå in öppna dörrar.

Men även större hotsituationer som terrorhot ingår i övningen.

– I varje situation räknar vi med att det finns en farlighet. Det förbereder vi oss alltid för. I möjligaste mån vill vi undvika att det blir konfrontation och att vi måste använda våld.

Se hela inslaget på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.