De nya medborgarlöftena gäller i två år, 2022-2023. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Sexuell exploatering av unga ökande problem i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun har nu skrivit under medborgarlöften med polisen för de kommande två åren. Tillsammans ska man bland annat öka medvetenheten om sexuell exploatering av unga – ett ökande problem i kommunen.

Ett medborgarlöfte tas fram gemensamt och ett antal områden pekas ut som polis och kommun kan samverka inom.

De nya löftena undertecknades av kommundirektören Lars Ekström och lokalpolisområdeschefen Christer Sjöqvist..

Utöver allmänt hållna löften kring ökad trygghet och en trygg trafikmiljö lovar man att verka för att öka medvetenheten om våld i nära relationer samt sexuell exploatering och kränkningar av unga. Syftet är att förhindra och förebygga brott.

– Det vi har sett är att utsattheten på nätet ökar, säger kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson.

– Det kan röra sig om unga tjejer som får dickpics från såväl ungdomar som äldre gubbar. Samtidigt berättar ungdomsmottagningen att unga tjejer kommer in och berättar att de blivit kallade både det ena och det andra.

Vill få fler att anmäla

Kommunen och polisen vill nu öka medvetenheten om att den här typen av aktiviteter kan vara brottsliga.

– Här finns ett stort mörkertal och vi vill öka anmälningsbenägenheten så att vi ska kunna utreda de här sakerna. Leder medborgarlöftet till en ökad anmälningsbenägenhet kan man tolka det som att det fått genomslag, säger Christer Sjöqvist.

De undertecknade medborgarlöftena sträcker sig över 2023.

• Polisen och Strängnäs kommun lovar att genomföra informations- och dialogmöten om trygghet med invånare i olika kommundelar.

• Polisen och Strängnäs kommun lovar att genom förebyggande och tidiga insatser arbeta för att skydda unga i Strängnäs kommun från narkotika och andra droger.

• Polisen och Strängnäs kommun lovar att verka för att öka medvetenheten hos Strängnäs kommuns invånare gällande våld i nära relationer för att förhindra och förebygga brott.

• Polisen och Strängnäs kommun lovar att öka medvetenheten om och vidta åtgärder mot sexuell exploatering och kränkningar av unga för att förhindra och förebygga brott.

• Polisen och Strängnäs kommun lovar att arbeta för en säker och trygg trafikmiljö med särskilt fokus på oskyddade trafikanter.

• Polisen och Strängnäs kommun lovar att fortsätta utveckla trafiksäkerhetsrådet där bland andra representanter för polis, räddningstjänst, kommunens stadsmiljöenhet, taxi- och bussbolag ingår.

• Polisen lovar insatser mot trimmade mopeder och A-traktorer.

• Polisen och Strängnäs kommun lovar att genomföra särskilda trafikinsatser riktade mot cyklister och gångtrafikanter, och informera om vad lagen säger och om hur man tar sig fram säkert i trafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer