Foto: Per Karlsson/SVT

”Polisen skrek bara gå, gå, gå!”

Uppdaterad
Publicerad

– Polisen gick emot oss och skrek ”gå, gå, gå” och lät hundarna gå emot oss. De puttade bort oss utan förklaring, berättar en av deltagarna i den tysta demonstration som hade aviserats långt innan kvällens möte med Jimmie Åkesson i Eskilstuna.

Det hade samlats flera grupperingar i samband med Jimmie Åkessons besök på Rekarnegymnasiet på onsdagskvällen. Bland annat var det elever som i förväg hade aviserat att de skulle hålla en tyst demonstration mot Sverigedemokraternas politik.

De fick dock inte delta i själva mötet, berättar en av dem, trots att det först skulle ha varit öppet.

Läs mer: Tumult vid Åkessons besök i Eskilstuna

De tysta demonstranterna, som skulle markera genom att vara just tysta, väntade därför utanför lokalen för att göra sin markering när mötet var slut, berättar några av dem.

– När mötet var slut ställde poliserna upp sig med massor av hundar och det blev oroligt, särskilt när hundarna började skälla, säger en deltagare.

Olika grupper

De berättar att det också fanns andra där, som inte tillhörde den tysta demonstrationen, som smällde smällare och spelade musik.

– Men vi stod framför dem, och poliserna gick emot oss och skrek ”gå, gå gå”. En hund hoppade på mig, men den hade munskydd. Vi stod ju bara där lugnt och gjorde ingenting.

Deltagaren säger att de försökte få polisen att förklara varför de motades bort.

– Då sa de att vi fick visa våra åsikter på något annat sätt. Men hur ska vi kunna göra det? Vi stod ju helt tysta.

Maskerade personer

Utöver de tysta demomstranter fanns enligt polisen på platsen även 30-40 personer som inte respekterat avspärrningarna. Några av dessa hade även maskerat sig och det förekom även raketer och kraftiga smällare.

Vid 21-tiden på kvällen var det fortfarande en del ungdomar kvar som inte tillhörde den tysta demonstrationen, som ropade ut sitt missnöje med polisen och Sverigedemokraterna. Successivt motade poliserna bort folk allt längre från skolan, och Jimmie Åkesson åkte därifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer