Polisen Susanna Jakobsson vid järnvägsövergången. Foto: SVT/Peter Widén

”Vi hamnar i diket bredvid rälsen – då kommer tåget”

Uppdaterad
Publicerad

I sista sekunden kunde polisen Susanna Jakobsson slita den äldre damen ur bilen som var fast mellan bommarna på tågrälsen.

– Jag släpar ner henne och vi hamnar i diket bredvid rälsen, då kommer tåget, säger Jakobsson.

Det var i tisdags som en äldre dam kom in på polisstationen i Katrineholm och ville ha hjälp då hon inte visste var hon hade parkerat sin bil. Polisen Susanna hjälpte damen med att hitta bilen.

– Efter det ville jag se till att den här gamla damen kom hem ordentligt till ett samhälle utanför Vingåker, så jag följde med henne. Hon åker först i sin bil och jag efter med polisbil, säger Susanna Jakobsson, polisinspektör Katrineholm.

Fastnade mellan bommarna

När de kom till en järnvägsövergång såg Susanne att det började blinka rött. Bommarna började gå ner och damen, som körde längre fram, stannade och fick första bommen på biltaket innan hon fortsatte att köra. Men då var hon fast på tågrälsen mellan bommarna.

– Jag hoppade ur polisbilen och började springa mot hennes bil. Jag sliter upp bildörren, men hon verkar vara i chock så jag tar ett famntag på henne.

Hamnade i diket bredvid rälsen

Susanna såg hur tåget kom närmare.

– Jag släpar ner henne och vi hamnar i diket bredvid rälsen, då kommer tåget. De sista sekunderna känns som att de går i slowmotion.

Tåget touchade bilen.

– Man hörde metallljud när tåget körde förbi och så såg jag några mindre delar som flög ifrån bilen, men bilen stod kvar.

Efter händelsen stoppades tågtrafiken och kollegor både från polisen och ambulansen kom till platsen för att hjälpa till. Bilen bärgades bort.

– Jag känner att det är väldigt skönt att det inte blev några personskador i samband med det här. Hon kanske blev chockad men har inga skador fysiskt i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.