Magnus Forslund är gruppchef på trafikpolisen i Eskilstuna. Foto: Robin Persson/SVT

Polisen välkomnar besiktningskrav: ”Sett mycket brister”

Publicerad

Från och med 20 maj är det krav på att a-traktorer ska vara besiktade. Trafikpolisen möter ofta trafikfarliga brister på fordonen och ser positivt på förändringen.

Det är nya krav från Transportstyrelsen som gör att tusentals a-traktorer runtom i landet har kallats till kontrollbesiktning.

Trafikfarliga fel

På trafikpolisen i Sörmland är man positiv till de nya kraven. Rent trafikfarliga fel på a-traktorer de stoppar är ingen ovanlighet.

– När vi besiktar dem vid vägen så hittar vi mycket fel. Det kan vara allt från lampor till bromsar, vilket är ganska allvarligt, säger Magnus Forslund, gruppchef på trafikpolisen i Sörmland.

Några särskilda insatser mot a-traktorer runt den 20 maj planerar man inte. Men de kommer att stoppas som vanligt, kanske något extra under några sommarkvällar, tillägger Magnus Forslund.

– Är bilen inte besiktad så är det automatiskt körförbud på den och då får man inte köra vidare, säger han.

Hundratals riskerar förbud

Enligt Transportstyrelsen är det runt 360 a-traktorer i Sörmland som ännu inte besiktats och som alltså är nära ett körförbud. På myndigheten ser man med oro på situationen.

– Man blir ju lite fundersam. Kan det vara så att fordonsägarna är väl medvetna om att fordonen inte kommer att gå igenom? Eller så kanske man väntar utan att riktigt förstått innebörden av detta, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.