Bedragares tillvägagångsätt är ofta att be om att man ska logga in på sin bank. Foto: TT

Varnar för vaccinbedragare – här är polisens tips

Publicerad

Polisen i region Öst, där Sörmland ingår, varnar nu för risken att personer kan utsättas för bedrägeri i och med att vaccinationerna tar fart. Framförallt äldre personer rekommenderas att vara misstänksamma mot samtal och meddelanden om vaccin.

I Sörmlands län har ännu inga anmälningar som handlar om vaccinbedrägeri hamnat på polisens bord. Men polisen tror att bedragare kommer att försöka lura främst äldre personer att betala för vaccin. Vaccin kostar inget och ingen från vården kommer ringa för att be någon logga in på sin bank, uppger polisen.

– Vi har i andra delar av landet sett exempel på vaccinbedrägeri. Bedragarna ber om att man ska lämna ut bankkoder och sitt mobila bank-id för att få vaccin, säger Ann-Helen Lindeborg förundersökningsledare vid polisens bedrägeriavdelning i Nyköping.

Gör så här om du misstänker bedrägeri:

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id om någon ber dig bekräfta din identitet. 

• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar. 

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet. 

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig. 

• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.