Polisen tror att stölderna utförs av ligor som har specialiserat sig på just bekämpningsmedel. Foto: TT

Polisen varnar: Ligor stjäl kemikalier från bönder

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets stöldvåg varnar nu polisen för tjuvligor som stjäl bekämpningsmedel av lantbrukare.

– Det är dyra grejer, säger Göran Svensson, inspektör och analytiker vid polisen i Region Öst.

Våren 2018 blev bönder i Sörmland och Östergötland bestulna på bekämpningsmedel för hundratusentals kronor. Och nu tror polisen att det snart kan ske igen.

– Så här års brukar lantbrukarna beställa hem det. Det är dyra saker och det kan handla om stora mängder beroende på gårdarnas storlek, säger Göran Svensson.

Sörmland

Polisen tror att stölderna utförs av ligor som har specialiserat sig på just bekämpningsmedel, på samma sätt som det finns ligor som till exempel riktar in sig på bildelar till en viss typ av bil.

Stöldgodset lämnar landet

Medlet levereras vanligtvis starkt koncentrerat så tjuvarna kan få med sig stora mängder utan att det krävs särskilda transporter. Därefter förs kemikalierna ut ur landet via färjor eller Öresundsbron, och säljs utomlands.

– Det finns ingen andrahandsmarknad för det i Sverige. Det är inget man köper på Blocket, säger Göran Svensson.

För polisen är det svårt att komma åt ligorna, bland annat eftersom det inte genomförs några utförselkontroller när människor lämnar landet med stöldgodset.

– Myndigheterna blir lite bakbundna i sitt arbete av Schengenavtalet och liknande, säger Göran Svensson.

”Kan vara sista pusselbiten”

Regeringen har gett polismyndigheten i uppdrag att arbeta hårdare för att komma åt ligorna, och det är ett arbete som pågår. Men polisen är också i behov av hjälp från allmänheten.

Främst uppmanas lantbrukarna att följa de regler som finns för förvaring av bekämpningsmedlen. Men sen handlar det också om att hålla ögonen öppna efter obehöriga personer som rör sig i området, och att tipsa polisen när man ser något misstänkt.

– Ring gärna en gång för mycket än en gång för lite. Låt oss bedöma om det är viktigt. Kanske är det just det du ringer om som blir den sista pusselbiten. Vi har lite långa svarstider ibland men vi vädjar ändå om att man tar sig tid att ringa, säger Göran Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland

Mer i ämnet