Monica Johansson (S) anser att tillgängligheten på vårdcentralerna är bra. Foto: Lisa Selander/TT

S om kritiken kring primärvården: ”Tillgängligheten på vårdcentralerna är bra”

Publicerad

Genom att göra primärvården avgiftsfri ville politikerna stärka vården i länet. Än så länge har inte förändringen fått den effekt politikerna hoppades på, då det fortfarande är högt tryck på både vårdcentralerna och akutmottagningarna.

Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) var en av dem som var med och beslutade om att införa avgiftsfri primärvård.

– Det är fler besök på både primärvården och akuten, men det är fler patienter idag som är ute från akuten inom fyra timmar. Det finns klara förbättringar och vi gjorde flera insatser i samband med införandet av avgiftsfri primärvård, bland annat har vi förlängt öppettiderna på vårdcentralerna.

Enligt Monica Johansson (S) är det bra tillgänglighet på länets vårdcentraler, både när det gäller tidsbokning och att få till en tid med en läkare.

– Det skiftar såklart från vårdcentral till vårdcentral, men i det stora hela är tillgängligheten bra.

Kostnaden påverkar

En fråga som väckts är om anledningen till att antalet besökare på vårdcentralen har ökat just för att det är gratis.

– I utvärderingen tittade vi på hur många som av de som gick till primärvården, och ett antal sa att avgiften hade betydelse. Vi tittade även på hur många som visste att det var avgiftsfritt, och alla vet inte det, säger Monica Johansson (S).

Enligt utvärderingen var det 13 procent av de som visste om att det är gratis att besöka vårdcentralen som uppgav att det påverkat att de sökt vård.

Vill återinföra avgiften

Några som var emot att avgiften skulle tas bort var moderaterna i Sörmland. Enligt Magnus Leivik, gruppledare för partiet i Region Sörmland, vill moderaterna återinföra kostanden för primärvården.

– Det kanske är uppenbart att om man tar bort avgiften och det blir fritt fram, så kommer fler att söka sig till vårdcentralen. Både medicinsikt motiverade och även omotiverade besök, säger Magnus Leivik (M), gruppledare för moderaterna i Region Sörmland.

Finns det en risk att många patienter går för ofta till vårdcentralen?

– När vi utvärderat och intervjuat vårdpersonalen har vi kunnat se att många med enklare åkommor söker läkarvård i större utsträckning. Vården måste gå till de som är allvarligt sjuka som måste få hjälp först, säger Magnus Leivik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer