Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund. Foto: Oxelösunds kommun/ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Politikerna tar krafttag efter nazistklotter i Oxelösund

Publicerad

Efter de senaste veckornas valsabotage i Oxelösund har Socialdemokraterna och Moderaterna tagit initiativ till att gemensamt med alla partier manifestera mot den senaste tidens skadegörelse.

Under helgen blev Alliansens valskylt och skyltfönster i Oxelösund nedklottrad med nazistsymboler för tredje gången på kort tid. Den senaste tidens valsabotage har gjort att kommunstyrelsens ordförande, Catharina Fredriksson (S) och oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) gemensamt valt att ta initiativ till en manifestation på Järntorget efter kvällens fullmäktige.

– I en demokrati så måste vi värna alla människors lika värde och den senaste tiden har vi i Oxelösund fått sett prov på yttranden som inte är av den karaktären. Det här är något som jag och Dag har diskuterat och vi känner gemensamt att vi vill ta avstånd från det, sa Catharina Fredriksson (S) på fullmäktige.

”Nu får det baske mig vara nog”

Även Dag Bergentoft tog tillfället i akt och uppmanade politikerna att gemensamt samlas på Järntorget för att manifestera efter kvällens kommunfullmäktige. 

– Hakkors har sprejats på valskyltar för tredje gången, nu får det baske mig vara nog. Det är hets mot folkgrupp, sa Dag Bergentoft (M).

Händelserna är sedan tidigare polisanmälda som hets mot folkgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer