De kapade linorna dinglar i vinden på Rådhusbron efter att pride-flaggorna klippts ner under natten. Foto: Johan Pfriem

Pride-flaggor klipptes ner i centrala Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Någon gång under natten till fredag klipptes eller skars flertalet pride-flaggor ner från flera flaggstänger runt om i centrala Eskilstuna.

– Det är ett hot mot demokratin att ta ner flaggor som symboliserar alla människors lika rätt, säger Eskilstuna kommuns pride-samordnare Helena Andersson Tsiamanis.

Eskilstuna kommun har satt upp flera prideflaggor för att uppmärksamma helgens Springpride-festival. Men på fredagsmorgonen upptäcktes att de flaggor som hissats på Rådhusbron och i stadsparken var borta. Även flaggorna som Svenska kyrkan satt upp utanför Kloster kyrka var borta.

– Det är många som har hört av sig nu på morgonen som har sett det här. Vi tror att det har hänt någon gång under natten, säger Helena Andersson Tsiamanis.

Helena Andersson Ssiamanis, Eskilstuna kommun Foto: Sofia Hårdänge

Nya flaggor ska sättas upp

Hon berättar att hon blev ledsen när hon hörde att någon rivit ner flaggorna, men att stadsbyggnadsförvaltningen redan på fredagsmorgonen fått i uppdrag att åka ut och ersätta kommunens flaggor. Händelsen ska polisanmälas.

– Det som har hänt ska inte förta glädjen. Det finns ett stort engagemang för Springpride. Eskilstunaborna är duktiga på att flagga, så det kommer att finnas tusentals stolta prideflaggor i morgon, säger Helena Andersson Tsiamanis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.