Robin Paulonen och Julian Yderbo har startat initiativet med en egen Pridefestival i Katrineholm. Foto: TT och SVT

De tar regnbågsflaggan till Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

På senare år har fler och fler orter tagit initiativet att arrangera egna prideevenemang och nästa år tar Katrineholmarna Julian Yderbo och Robin Paulonen regnbågsflaggan till Katrineholm.

Regnbågsfärgade evenemang arrangerades i över 40 svenska städer 2016, och ännu fler blir det 2017. I samband med att Katrineholm fyller hundra år och kommunen satsar stort på en hbtq-certifiering i samarbete med RFSL, har man också påbörjat planeringen av en Pridefestival.

Läs mer: Julian och Kevin fann varandra under könskorrigeringen

– Det var Robin Paulonen som tog upp frågan med sin chef på ungdomskulturhuset Perrongen och eftersom jag har en hel del erfarenhet av hbtq-frågor så drogs jag in i projektet, säger Julian Yderbo.

Datumet är satt

Paraden ska gå av stapeln den 5 maj nästa år, men redan nu smider man planer på aktiviteter och sammanställer checklistor.

– Vi har planeringsmöte en gång i veckan och har träffat arrangörer från andra städer. Just nu försöker vi fastställa vad det är vi behöver planera. Ett pridefirande kan inte vara utan själva tåget, eller ett bra tema, och man får inte missa musiken, säger han.

”Stolthet och kamp”

Pride var länge begränsat till storstäderna, men under de senaste åren har festivalkonceptet spritts till många mindre orter.

– Jag har tidigare uppfattat det som att storstäder har kommit mycket längre i hbtq-frågor, så jag tror att det är jätteviktigt att man uppmärksammar det på mindre orter. Det gör man med Pride.

– För mig är det inte bara en fest, det är stolthet, gemenskap och en kamp.

”Vi är på väg”

Hbtq är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.

Hur är hbtq-kunskapen i länet?

– Den har väl inte varit så bra tidigare kanske, men Katrineholm genomgår ju en hbtq-certifiering via en utbildning av RFSL just nu, så det känns som att vi är på väg, säger Julian.

Vingåker arrangerade sin första prideparad den 6 maj 2016 och redan nu är det bestämt att man ska hissa regnbågsflaggorna tillsammans, både i Vingåker och Katrineholm.

Läs mer: Stor uppslutning i Vingåkers första prideparad

– Ja, arrangörerna för Vingåker pride har varit med på ett möte och vi har bestämt att vi ska delta i varandras tåg, berättar Julian.

Pride från början

Den första demonstrationen i Sverige för homosexuellas rättigheter hölls 1971 på Drottninggatan i Örebro. Arrangör var den sexualpolitiska föreningen Gay Power Club.

1977 startar RFSL Frigörelsedagarna i Stockholm, med demonstrationer, seminarier och uppträdanden. Evenemanget byter senare namn till Frigörelseveckan och Homoveckan.

1998 firas Europride i Stockholm, som ersätter Frigörelseveckan. Organisationen Stockholm Pride bildas och arrangerar framöver det årliga evenemanget med samma namn.

Källa: RFSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.