Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Yvonne Eriksson är verksamhetschef på Allegio, ett av de privata hemtjänstbolagen i Strängnäs. I klippet ovan berättar hon och den anställda Mair Uglem om hur de känner inför förslaget att avveckla valfriheten inom hemtjänsten. Foto: Pontus Lundahl, TT / Otilia Bogen, SVT

Privata hemtjänstaktörens oro: ”Risk att vi måste lägga ner”

Publicerad

Valfriheten har gett ett antal privata hemtjänstbolag möjligheten att etablera sig i Strängnäs. Men om valfriheten ersätts med upphandling är det bara ett av dem som kommer att få fortsätta. Verksamhetschefen Yvonne Eriksson på det privata hemtjänstbolaget Allegio tror inte på den lösningen.

– Man har inte gjort någon analys av varför kostnaderna för kommunens hemtjänst hela tiden skenar medan vi klarar oss med den peng vi får tilldelad, säger hon.

På Allegio i Strängnäs oroar man sig nu för vad som händer om man inte vinner upphandlingen.

– Vi har ett 40-tal anställda som riskerar att bli arbetslösa och 60 kunder som kanske måste byta hemtjänst, säger Yvonne Eriksson.

I klippet berättar medarbetaren Mair Uglem och verksamhetschefen Yvonne Eriksson om oron.

Och här svarar Strängnäs kommuns socialchef på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemtjänsten i Strängnäs

Mer i ämnet