Allt fler hyr ut sin privatbostad. Foto: TT

Privatuthyrarna i Sörmland tjänar miljoner

Publicerad

Allt fler privatpersoner hyr ut sina bostäder. I Sörmland tjänade privatuthyrarna tillsammans över 26 miljoner kronor under 2016.

Eskilstuna är den kommun i länet där flest personer hyrde ut sina bostäder under 2016. Närmare 300 personer hyrde ut sina bostäder och tjänade tillsammans 7,4 miljoner kronor. Det visar statistik på redovisade skattepliktiga hyresinkomster från Skatteverket, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

”Ser en ökning”

Totalt hyrde över 1 100 personer i Sörmland ut sina privatbostäder under 2016.

– Vi ser en ökning i antalet personer som redovisar. Sajter som Airbnb gör att det är lättare att hyra ut nu än för några år sedan, och bidrar till att fler kommer över gränsen för skattepliktig inkomst, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Tjänade miljarder

Den som hyr ut sin privatbostad får göra en del skatteavdrag, bland annat ett schablonavdrag på 40 000 kronor.

Överskottet från privatuthyrningen, som alltså är skattepliktigt, låg på 1,8 miljarder kronor i hela landet under 2016. Det innebär att den totala inkomsten var över fyra miljarder kronor.

Så mycket fick privatuthyrarna i överskott 2016

Eskilstuna: 7,4 miljoner

Strängnäs: 5,8 miljoner

Nyköping: 5 miljoner

Katrineholm: 2,4 miljoner

Trosa. 2,2 miljoner

Flen: 1,5 miljoner

Gnesta: 1,4 miljoner

Vingåker: 0,5 miljoner

Oxelösund: 0,4 miljoner

Totalt: 26,6 miljoner

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.