Ordföranden Magnus Idebro berättar hur föreningen drabbats av coronakrisen – och hoppas på en ljusning efter nyår. Foto: SVT

Publikgräns på åtta personer införs i dag: ”Det är lite öde här nu”

Publicerad

I dag införs formellt gränsen för åtta personer vid en allmän sammankomst. Många delar av samhället berörs – inte minst idrottsföreningarna. Hockeyklubben Nyköpings SK stänger nu arenan helt och spelar en ojämn match ekonomiskt.

Föreningen har tidigare tagit in 50 årskortsinnehavare på läktarna, men i och med den nya gränsen väljer de att stänga helt för publik.

– Det finns ingen poäng med att ta in åtta åskådare och nu handlar det om att agera solidariskt och ta ansvar, säger Magnus Idebro, ordförande i Nyköpings SK.

Coronaviruset i Sörmland

Klubben har ett flertal lag och A-laget spelar i landets tredje högsta serie Hockeyettan. Publiksnittet ligger på runt 800 personer och det betyder att man går miste om runt 40 000 kronor i intäkter kopplat till varje hemmamatch. På hela säsongen blir det över en miljon kronor.

”Förstår att det får konsekvenser”

För hela Sverige gäller nu reglerna som regeringen beslutat och som kommunicerades ut av länsstyrelsen under gårdagen. Beslutet innebär att den tidigare gränsen på 50 personer upphör och övergår till åtta.

– Jag förstår att föreskriften får allvarliga konsekvenser för bland annat näringslivet och idrottsföreningar. Men det viktigaste för företagen och den ekonomiska återhämtningen i länet är att spridningen av coronaviruset upphör så snart som möjligt, säger landshövding Beatrice Ask i ett pressmeddelande.

Gäller idrott, dop och bröllop

Gränsen gäller all sittande publik i offentliga sammanhang, även på exempelvis restauranger som har en trubadur och i alla typer av idrottssammanhang. Det gäller även dop och bröllop, men begravningar har fått ett undantag på 20 personer.

Tanken är att gränsen på åtta personer ska gälla fram till 22 december, men den kan komma att förlängas. Ytterst är det polisen som har ansvar för att se till att den nya lagen följs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet