Krav i manifestation: Rädda LSS

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det internationella funktionshindersdagen och då genomförs LSS-manifestationer runt om i landet, bland annat på Fristadstorget i Eskilstuna.

Bakgrunden till manifestationen, som arrangeras av flera handikapporganisationer, är den utredning som regeringen tillsatt för att se över LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade) och assistansersättningen.

– Utredningen har skapat mycket oro, säger Matz Wahlkvist, ordförande för föreningen rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i Sörmland.

”Ta bort besparningsdirektivet”

Manifestationens krav är bland annat att besparingsdirektivet i LSS-utredningen tas bort och att det inte blir fler indragna assistansbeslut innan konsekvenserna av Försäkringskassans förändrande behovsbedömningar har analyserats.

– Vi har fått indikationer på att i år har 300 personer i landet fått minskade eller helt indragna assistanstimmar, säger Matz Wahlkvist.

– Många föräldrar som ser att deras barn har behov av fler assistanstimmar avstår från att ansöka om detta för att de är rädda för att få neddragningar eller helt bli av med assistans till sina barn.

”Ett ärende för polisen”

Men en av anledningarna till översynen av LSS är ju att komma åt fusket?

– Om någon fuskar är det ett ärende för polisen, det ska inte påverka dem som är i behov av insatser, säger Matz Wahlkvist.

Manifestationen på Fristadstorget genomförs mellan klockan 13 och 16.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer