Räddningscentralen i Eskilstuna kan läggas ner: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Mälardalen där bland annat Västerås ingår vill styras ifrån Stockholm och inte ifrån Eskilstuna från och med nästa år. Det här kan leda till att räddningscentralen i Eskilstuna tvingas lägga ner.

– Det är väldigt olyckligt, säger Camilla Dahlén, räddningschef på Räddsam Mälardalen.

Räddningstjänsten Mälardalen och Räddsam Mälardalen har haft ett samarbete sedan 2016 om den räddningscentral som finns i Eskilstuna. Men det kan vara ett minne blott. Räddningstjänsten i Västerås vill nämligen styras från Stockholm. 

– Vi får en billigare lösning, en effektivare ledning och vi kommer jobba i en räddningsregion med väldigt mycket resurser, säger Christer Ängehov räddningschef på Räddningstjänsten Mälardalen.

Lokalkännedom

Fördelen med att ha en räddningscentral i eget regi har enligt räddningschefen Camilla Dahlén främst varit den lokalkännedom som finns hos personalen. Den kan man tappa när man till exempel har en räddningscentral i storstan, menar hon.

– Det är omöjligt för dem i Stockholm att ha koll på de lokala förhållandena i till exempel Surahammar, säger hon.

– Det är ju inte bra, men vi tror att det kan kompenseras dels med tekniska lösningar men också med att den personal som ska jobba med oss ska ha en viss kompetens hur det ser ut hos oss vad gäller riskobjekt och hur vår struktur ser ut helt enkelt, så den kunskapen måste finnas i ledningscentralen, säger Christer Ängehov.

Räddsam Mälardalen och Räddningstjänsten Mälardalen:

Räddsam Mälardalen:

Eskilstuna

Strängnäs

Flen

Räddningstjänsten Mälardalen:

Västerås

Halstahammar

Köping

Kungsör

Arboga

Surahammar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.