Viktor Danielson, brandingenjör hos räddningstjänsten i Eskilstuna, säger att brandvarnare ska testas med jämna mellanrum. Något som inte minst är viktigt under den mörka årstiden då många gärna lyser upp med tända ljus.

Räddningstjänsten inför högtiderna: ”Kolla brandvarnaren”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 december infaller dagen som går under namnet Brandvarnarens dag. En dag då räddningstjänsten uppmanar alla att testa sina brandvarnare.

Viktor Danielson är brandingenjör hos räddningstjänsten i Eskilstuna. Enligt honom är december – med advent, jul och nyår – en månad då många tänder levande ljus. Därför är det också vanligt att flera bränder uppstår just då.

– Det kan börja brinna i ljusstakar eller så faller ett ljus och det börjar brinna i en duk. Ett brandförlopp kan vara väldigt snabbt, säger han.

Viktor Danielson uppmanar därför alla att testa sina brandvarnare åtminstone en gång i månaden.

– Om man sover så vaknar man av ljudet, säger han.

I klippet berättar han mer om varför det är viktigt att ha brandvarnare och dessutom se till att de fungerar som de ska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.