Visa alla (5)

Hemvärnet hjälper till i kampen mot lågorna

Publicerad

Södermanlands hemvärnsbataljon har kallats in för att förhindra branden vid Nävekvarn utanför Nyköping från att sprida sig.
– Vi kan kalla in hundratals om det behövs, säger militära insatschefen Joel Rehnholm.

23 personer från hemvärnet hjälper till vid den stora skogsbranden vid Nävekvarn.

Anders Magnusson och flera från Södermanlands hemvärnsbataljon är på plats för att hjälpa räddningstjänsten med att släcka skogsbranden i Nävekvarn.

– Vi understöder räddningstjänsten med släckningsarbetet i området. De talar om vad vi ska göra och just nu är det tre grupper ute i terrängen. Sen samordnar vi med mat, säger Anders Magnusson från Södermanlands hemvärnsbataljon.

Hur väl förberedda är ni?

– Vi är mycket väl förberedda. Vi har utrustning hemma. Är det skogsbrand så vet vi att det är gummistövlar, hjälm, handskar, regnrock och uniform som tål lite mer stryk som vi behöver ha. Sen har vi mat och vatten för minst ett dygn med oss, säger Anders Magnusson.

Larmet kom på kvällen

Hemvärnet fick larm vid 21-tiden på torsdagskvällen.

– Vi har varit här sen klockan 7 och hjälper till med krattor, vattenkannor eller det som räddningstjänsten vill att vi gör, säger Joel Rehnholm, militär insatschef inom hemvärnet.

Räddningstjänsten arbetar sida vid sida med hemvärnet vid branden i Nävekvarn.

På Nävekvarns idrottsplats har klubbstugan öppnats och används som samlingsplats. Där kan soldaterna och annan räddningspersonal använda toaletterna.

En av hemvärnssoldaterna som bekämpar lågorna är Johnny Rimblad. Hör honom berätta om insatserna i klippet nedan.

Johnny Rimblad är en av hemvärnssoldaterna som bekämpar skogsbranden i Nävekvarn. Foto: Aymen Mussa, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyköping

Mer i ämnet