Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lina Toth Hallqvist är samordnare på Räddsam Mälardalen och hon är positiv till att samarbetet utökas. Foto: SVT

Räddsam Mälardalen växer: ”Vi får fler resurser att tillgå”

Publicerad

Samarbetsorganet Räddsam Mälardalen fortsätter att växa. Från och med den 5 februari ingår räddningstjänsterna i Köping, Kungsör och Arboga i organisationen.
– Det här innebär att vi får fler resurser att använda vid våra insatser, säger Lina Toth Hallqvist, samordnare på Räddsam Mälardalen.

2016 startades Räddsam Mälardalen som ett samarbete mellan räddningstjänsterna i Strängnäs och Eskilstuna samt Mälardalens brand- och räddningsförbund. Efter det har även Flens räddningstjänst anslutit.

Med Köping, Kungsör och Arboga som nya medlemmar expanderar organisationen västerut och ger ett upptagningsområde som täcker 375 000 invånare.

– Vi får fler resurser att tillgå och fler specialresurser, säger Lina Toth Hallquist.

Räddningstjänsten i Köping är specialister inom kem-olyckor och vid olyckor med farliga utsläpp blir det hädanefter enklare att ta tillvara deras kompetens.

Innebär större uthållighet

Samverkan kan också leda till större uthållighet vid längre insatser och att resurser sparas vid exempelvis större bränder.

– Om vi till exempel har flera bränder som pågår kan räddningstjänsterna från Räddsam hjälpa till. I och med det stödet kan räddningstjänsten i Eskilstuna rycka ut och hantera flera olyckor som sker samtidigt, till exempel en trafikolycka och en bilbrand. 

Vad finns det för risker med att bygga en så här stor organisation?

Det kan innebära en större belastning på vårt inre befäl, som leder arbetet, men det är något vi har tagit höjd för. Skulle vi växa oss större än så här kan det bli svårare med lokalkännedom men vi är fortfarande relativt små, säger Lina Toth Hallquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer