Annette Karlsson är verksamhetschef i Katrineholms ridklubb som valt att ställa in de närmaste helgernas tävlingar för att hindra spridning av viruset EHV-. Foto: Otilia Bogen, SVT

Ridklubb ställer in tävlingar – vill skydda sig mot hästsmittan

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholms ryttarförening har valt att ställa in sina planerade tävlingar under de närmaste veckorna på grund av att flera stall i Stockholmsområdet drabbats av det smittsamma herpesviruset EHV-1.

– Många av de som skulle delta i våra tävlingar kommer från Stockholmsområdet, säger verksamhetschefen Annette Karlsson.

Redan förra veckan beslutade Svenska ridsportförbundet och Stockholms läns ridsportförbund att ett temporärt tävlingsstopp skulle införas i Stockholmsregionen för att förebygga att den smittsamma sjukdomen sprider sig ytterligare. Sörmland ligger utanför det berörda området, men flera sörmländska anläggningar har ändå infört egna tävlingsstopp och förbud mot besökande hästar.

– Att smittas vore en katastrof både för verksamheten och för hästarna som individer, säger Anette Karlsson, verksamhetschef på Katrineholms ryttarförening.

Sjukdomen kan leda till att hästar blir förlamade och dö, vilket har hänt med flera av de smittade hästarna i Stockholm. Den kan också orsaka abort hos dräktiga ston.

Smittar på flera sätt

Hästar smittar varandra med EHV-1 genom fysisk kontakt, men viruset är också luftburet i upp till 50 meter. Dessutom kan människor föra med sig smittan på kläder och utrustning. Annette Karlsson uppmanar därför alla, både hästmänniskor och andra som vanligtvis inte har med hästar att göra, att tänka på det när de träffar främmande hästar.

– Det är viktigt att den informationen når ut, säger hon.

Inga resor för privathästarna

Förutom tävlingsstoppet har Katrineholms ryttarförening kommit överens med de privatryttare som har sina hästar i föreningens stall att de inte ska åka iväg och delta i kurser eller tävlingar på annan ort under de närmaste tre veckorna för att undvika att de tar med sig smittan tillbaka.

– Det är många andra stall som gör samma sak. Förhoppningen är att det ska få situationen ska lugna ner sig. Än så länge är det tidigt på tävlingssäsongen och att missa några veckor gör inte så mycket. Men om vi får hit viruset drabbas hela säsongen, säger Annette Karlsson.

Vaccin finns – men inte mot hela sjukdomen

Dräktiga ston kan vaccineras mot den ena formen av EHV-1, det som kallas virusabort, under dräktigheten. Vaccinet ger då 60–75 procents skydd.

Men mot den neurologiska formen av sjukdomen, som bland annat orsakar förlamning, finns inget vaccin registrerat.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.