Mohammad Rajabi gör ett nytt försök att få utökad telefontid med sin mamma. Foto: TT

Rajabi gör ny överklagan om telefontid med sin mamma

Publicerad

Mohammad Rajabi, som avtjänar ett 14 år långt fängelsestraff på Tidaholmsanstalten, gör nu ett nytt försök att få utökad telefontid med sin mamma, enligt nyhetsbyrån Siren.

Kriminalvården har beslutat att Mohammad Rajabi, som är dömd för mord och mordförsök till 14 års fängelse i Arbogafallet, ska ha rätt till återkommande telefonsamtal med sin mamma.

Rajabi får själv betala samtalen, och de sker när personalen har tid och möjlighet att vara med. Samtalen får ske på ett oregistrerat nummer utanför det kontrollerade telefonsystemet på anstalten. En förutsättning är att någon med rätt språkkunskaper avlyssnar telefonsamtalen.

Rätten avslog överklagandet

Kriminalvården har beviljat honom ett tio minuter långt samtal en gång i månaden med sin mamma. Det är för lite, anser Rajabi, som först överklagade Kriminalvårdens beslut till Förvaltningsrätten.

Men rätten avslog överklagandet. Beslutet från Kriminalvården är inte sådant att det går att överklaga, kom rätten fram till.

I Rajabis beslut från Kriminalvården står bara om rätten till återkommande samtal till modern. Samtalens längd och omfattning står inte angivna, eftersom de bestäms utifrån personaltillgång och rutiner på den enskilda anstalten. Beslutet kan därför inte överklagas enligt fängelselagen. Det kan heller inte överklagas enligt förvaltningslagen, eftersom det inte heller är den typen av beslut. Det anser Förvaltningsrätten i sitt beslut.

Ger inte upp

Men Mohammad Rajabi gör nu ett nytt försök och överklagar till Kammarrätten.

Han vill ha fler samtalstillfällen och också utökad samtalstid till 15 minuter.

”Kontakten med min mamma är ovärderlig och också oerhört viktig då det är min enda kontakt utanför murarna. Vi hinner inte förmedla oss under den korta tiden och både jag och mamma blir ledsna”, skriver han i sitt överklagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.