Den kritiserade rampen vid Sigurdsristningen ska utvärderas i höst. Foto: Erik Norbergh/SVT

Bygge vid Sigurdsristningen ändras efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har beslutat att fortsätta det kritiserade bygget vid Sigurdsristningen i Sundbyholm.

Trärampen och stentrappan blir kvar, men trappan ska minskas.

Kommunen ska nu titta på hur bygget kan göras lite mer diskret.

– Framför allt ska vi nu titta på den här trappan, som blivit väldigt dominant. Vi ska se hur vi kan minska omfattningen av den, säger Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör.

Politikerna var inte nöjda

Det var för att göra det tusen år gamla fornminnet tillgängligt för flera besökare som bygget av en rullstolsramp och en trappa påbörjades tidigare i år.

Men halvvägs in i projektet var inte ens kommunpolitikerna nöjda med rampen.

– De flesta är väl ganska övertygade om att den har blivit ganska vulgär. Den är otroligt dominant och tar ju fokus från huvudattraktionen, det vill säga, Sigurdsristningen, sa Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande tidigare i våras.

Upprördhet bland närboende

Många närboende är också upprörda. Bo-Göran Ulfberg är en av dem som är kritiska mot kommunen.

– Det är fullständigt horribelt hur tjänstemännen har burit sig åt. Ingen är informerad. Allt det här bara förstör Sigurdsristningen. Det ska rivas, tycker han.

De närboende tycker att det hade varit bättre med en diskret ramp för dem som inte kan gå upp till ristningen på egen hand.

Vill ha synpunkter från besökare

Kommunens miljö- och samhällsbyggnadsdirektör är självkritisk.

– Vi har inte haft tillräckligt mycket dialog. Det är ett misstag som vi inser att vi har gjort, säger Kristina Birath.

Kommunen ska utvärdera bygget efter sommaren och hoppas att flera Eskilstunabor och turister som besöker hällristningen ska tycka till.

– Då får vi en helhetsbild av det här till hösten. Och utifrån den får vi sätta oss ner och fundera på hur vi hantera det här vidare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.