Flera rån har ägt rum i Eskilstuna den senaste tiden, och polisen misstänker att många av dem begåtts av ungdomar. Foto: SVT/Johan Nilsson, TT

Polisen ser kopplingar mellan rån i Eskilstuna

Publicerad

Den senaste tiden har det inträffat flera personrån och överfall i centrala Eskilstuna där antingen målsägande eller förövare är under 18 år. Polisens ungdomsgrupp arbetar nu intensivt med att ringa in gärningspersonerna och säger sig ha fått namn på flera av dem.

– Vi ser en ökad problembild med personrån där antingen förövare eller målsägande är under 18 år eller där vi tror att det är så, säger Åsa Erikson, gruppchef för polisens ungdomsgrupp.

Bara sedan den 20 mars har det inträffat åtta rån eller incidenter som inledningsvis rubriceras som rån och senare ändras till stöld eller olaga tvång. Det senaste rånet inträffade i Fröslunda på tisdagseftermiddagen. Då blev en man i 20-årsåldern misshandlad och rånad på elektronik av tre yngre män. Andra platser där det har skett rån är i Munktellområdet och i centrum.

Enligt Åsa Erikson är det ofta elektronik, som till exempel mobiltelefon och hörlurar, som gärningspersonerna är ute efter. Men ibland är det också dyrare kläder som stjäls.

– Det handlar då om finare märkeskläder, en mössa eller så, säger hon.

Samma gärningspersoner vid flera fall

Ofta är det fler än en gärningsperson inblandad vid varje tillfälle och polisens teori är att det är samma gärningspersoner som utfört några av rånen. Men inte alla, några betraktas som enskilda händelser. Ibland är det till exempel annorlunda tillvägagångssätt.

– De gånger vi tror att det är samma gärningspersoner utreds brotten också ihop. Men det är inte så att en eller två personer är misstänkta för alla rånen, säger Åsa Erikson.

Hon och hennes kollegor håller nu förhör med de namngivna personerna och kopplar in målsmän i de fall där de inte är myndiga. Samtidigt arbetar kollegorna i fält med att hålla ögonen öppna för att förebygga fler rån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet