Foto: SVT

Rapport: Landstinget konkursmässigt

Publicerad

Landstingets pensionsskuld är stor och konkurs skulle hota om skulden redovisades öppet. Men finanslandstingsråd Mattias Claesson (C) är inte orolig.

Försäkringsbolaget Skandia redovisar i en ny rapport att de svenska landstingen är skyldiga 244 miljarder kronor i pensionsutbetalningar till sina nuvarande och tidigare anställda. Men över 140 miljarder är dolda och redovisas inte i balansräkningen.

Nu hävdar Skandia att 19 av 21 landsting har en så stor pensionsskuld att de skulle klassas som konkursmässiga om skulden redovisades öppet.

Kan behöva höja skatten

Landstinget Sörmland är ett av dem. Här är pensionsskulden knappt fyra miljarder, eller 22 000 kronor per invånare.

Skandia slår fast i rapporten att det är allvarligt att landstingen har en så pass låg långsiktig betalningsförmåga. För att klara att betala ut pensionerna – utan att äventyra framtidens sjukvård – kommer landstingen att antingen behöva sälja fastigheter eller höja skatten kraftigt, enligt bolaget.

”Stora utmaningar”

Att landstingen inte behöver ta upp pensionsskulden i balansräkningen beror på en överenskommelse med staten. Finanslandstingsråd Mattias Claesson håller med om att det skulle vara problematiskt om landstinget tvingades redovisa skulden, men han är ändå inte orolig. Bland annat för att han inte ser några tecken på att överenskommelsen skulle rivas upp.

Landstinget har också stora tillgångar i fastigheter och en i övrigt god ekonomi, enligt Claesson. Han tycker att Skandia delvis överdriver.

– Jag tycker det är ganska onyanserat. Visst har vi stora utmaningar men landstingen har ju haft det här under uppsikt i tjugo år, säger han.

Så medborgarna behöver inte vara oroliga för att sjukvården ska försämras?

– Nej, det kan jag i princip garantera att man inte behöver vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.