Hör regissören Tomas Bergh berätta om föreställningen Foto: SVT

Råttor invaderar Kolhusteatern i årets sommarmusikal

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlänningarna kommer att för det 22:a året i rad bjudas på en sommarmusikal på Kolhusteatern i Hälleforsnäs. På fredagens premiär kan publiken vänta sig en riktig råttinvasion.

Sommarmusikalen Råttfångaren utspelar sig på medeltiden och handlar om den tyska staden Hamlen som blivit invaderad av råttor. Befolkningen blir sedan räddad av en råttfångare som inte får någon som helst belöning för sin insats trots löften från befolkningen.

– Det är en mörk historia med musik från bland annat Joakim Tåström. Men i det där mörka så finns det också mycket humor och mycket glädje. Sen har vi också en fantastisk ensemble, säger regissören Tomas Bergh.

Den sörmländska myllan

Ensemblen som består av 26 personer kommer från hela Sörmland vilket regissören Tomas tycker är viktigt.

– Vår teater har gått tillbaks till sina rötter, till den Sörmländska myllan. Våra talanger kommer ifrån Malmköping, Flen, Eskilstuna, Hälleforsnäs, Katrineholm och Dunker. Vi vill ge våra sörmländska talanger en riktig teaterscen och det gör vi verkligen i år, säger han.

Stå upp för sina ideal

Mitt i råttinvasionen utspelar sig också en kärlekshistoria, borgmästarens dotter Lovisa som är kär i ”Klumpfot” blir bortlovad till Råttkungens son.

– Hon har inte en så bra relation med sina föräldrar, vilket gör att hon är väldigt instängd och inte vågar visa vad hon vill eller känner, säger Hedda Skoog Svartling som spelar Lovsa.

Råttfångaren har premiär den 27 juli och Hedda berättar att det är många budskap som publiken kan ta till sig av.

– Det finns massa olika budskap, det är kärlek, komiska ögonblick och sen är det mycket dramatik. Men det som är mest tydligt i den här musikalen är att alla val man gör får tydliga konsekvenser, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.