Smittan har funnits i området sedan 2013. Foto: TT

Rävar i Gnesta smittade med dvärgbandmask

Uppdaterad
Publicerad

Dvärgbandmask har hittats i rävspillningsprover som gjorts i Gnesta. Smittan har funnits i området sedan 2013.

Proverna samlades in i april i ett begränsat område i Gnesta kommun. Smittan hittades i området redan 2013 och efter att ha analyserat proverna kan nu Statens veterinärmedicinska anstalt konstatera att smittan fortfarande finns kvar.

Nu ska en större insamling göras, för att undersöka om smittan har spridits till andra områden.

Länsstyrelsen uppmanar ägare till hundar som jagar eller ofta går lösa i området att behandla sina djur med ett avmaskningsmedel.

Om rävens dvärgbandmask

  • Räven är det vanligaste värddjuret, men även djur som hund, katt, lodjur och mårdhund kan bära på parasiten. Om dessa djur smittas sätter sig masken i tarmen och ägg utsöndras till omgivningen via avföringen.
  • Smittan förekommer i stora delar av världen, främst i norr.
  • Fall hos människor är ovanliga, men allvarliga eftersom sjukdomen är svårbehandlad. Människor kan smittas om de sväljer maskägg. Inkubationstiden är oftast flera år, cirka 5-20 år.
  • Sjukdomen kan förekomma i kroppens alla organ och vävnader, i form av cystor som utvecklas långsamt. Besvär från buken och gulsot kan uppträda och det krävs många år av behandling med maskmedel för att bli frisk.
  • Det har aldrig rapporterats om att någon människa smittats i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.