Hör Monika Samuelsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland, förklara vad det nya förstärkningsläget innebär. Foto: SVT/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Region Sörmland går upp i förstärkningsläge

Publicerad

På onsdagsmorgonen meddelade Region Sörmland att man går upp i förstärkningsläge. Orsaken är det ökade antalet covidpatienter som är i behov av vård.

Region Sörmland har under påskhelgen sett en stor ökning av covidpatienter i behov av intensivvård. För att vara förberedda på att snabbt kunna öppna upp fler intensivvårdsplatser går nu regionen in i ett så kallat förstärkningsläge.

– Det är stort tryck på intensivvårdsplatser i alla regioner och därför är det viktigt att alla hjälps åt när det går, men också att man på hemmafronten planerar för hur vi ska klara oss själva på bästa möjliga sätt, säger Monika Samuelsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

Fler iva-platser har redan öppnats upp

Region Sörmland har normalt sett 10 intensivvårdsplatser på länets tre sjukhus. Idag vårdas ungefär 20 iva-patienter. Flera får utomlänsvård.

Förra våren hölls 35 iva-platser öppna och hur många extra platser det kan handla om i den pågående tredje vågen är ännu oklart.

– Vi är väldigt nära att behöva öppna många fler platser, men hur många kan jag inte säga nu, säger Monika Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet