EMA:s beslut den 29 december ger hopp om vaccinleveranser till Sverige. Foto: TT

Vaccinplaneringen ändras för Region Sörmland – efter nya beskedet

Publicerad

Under fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen att två miljoner svenskar ska få coronavaccin det första kvartalet 2021. Bland annat ska personer som bor tillsammans med någon som får hemtjänst prioriteras. Något som Region Sörmland nu måste planera för.

Sedan tidigare har Region Sörmland planerat för hur de prioriterade grupperna, som nämndes under fredagens presskonferens, ska vaccineras. Det handlar om äldre på särskilda boenden och personer som får hemtjänst samt personal inom äldreboenden och hemtjänst. Men Folkhälsomyndigheten nämnde även anhöriga som bor tillsammans med personer som får hemtjänst.

– Vi håller redan på med planeringen på detaljnivå från att vaccinet kommer till Sörmland till distribution. Det arbetet fortsätter men nu ska jag även titta mer på anhöriggruppen, något jag inte planerade för innan, och ta ställning till det, säger Sofia Stenlund Wretling, enhetschef på utvecklingsenheten i Region Sörmland.

Prioriteringen kan komma att ändras

Enligt Signar Mäkitalo, smittskyddsläkaren i Sörmland, jobbar Folkhälsomyndigheten nu med att specificera prioriteringslistan. Listan som presenterades på fredagen kan ändras precis som det ändrades under årets influensavaccin. Redan i våras flaggade landets smittskyddsläkare för att doserna inte kommer att räcka till men trots att fler beställdes räckte den inte till alla i prioriteringsgruppen.

– Till en början skulle den ges till alla över 65 år, de med speciella sjukdomar, gravida från vecka 16 samt sjukvårds- och omsorgspersonal. Men doserna räckte inte till och alla i gruppen sjukvårds- och omsorgspersonal i Sörmland fick inte influensavaccinet, säger han.

Allmänheten få vaccin tidigast i april

Efter personer och personal på särskilda boenden och inom hemtjänsten, samt anhöriga ska personer som är över 70 år vaccineras. Därefter kommer personer som inte tillhör någon riskgrupp. Enligt Signar Mäkitalo blir det tidigast i april. Då kan det bli aktuellt att prioriteringar görs även där.

– Folkhälsomyndigheten kan antingen prioritera de som sprider viruset, alltså unga, eller de som blir sjuka och hamnar på sjukhus, alltså 60-plussarna. Men i och med att vi inte får vaccin som räcker till allmänheten förrän tidigast under andra kvartalet så har vi tid att fundera på det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet