Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo säger att maxtaket för covidtestning är nått i Sörmland. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Region Sörmland stoppar PCR-testning för symtomfria

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland avråder nu symtomfria sörmlänningar från att göra PCR-tester, även om man varit i kontakt med covidsmittade. Den extrema belastningen på provanalyseringen ligger bakom förändringen. Undantag gäller dock för vårdpersonal.

Symtomfria personer i Sörmland kommer från och med nu inte längre att erbjudas PCR-testning, även om man exempelvis har bekräftade covidfall i familjen. Anledningen är att lätta på trycket i provlabben som nått en maxkapacitet.

Kapaciteten överskreds

I måndags lämnades 9 000 prover in till labbet för analys medan kapaciteten ligger på 7 000 per dygn. Det råder också en brist på provrör.

– Det spelar ingen roll om vi tar in personal på övertid, vi har helt enkelt inte apparatur nog för att klara av alla analyser, säger Magnus Johansson, chef för division medicin vid Region Sörmland.

– Med de rekommendationer vi har i dag så är det tydligt att vi nått taket, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Undantag gäller dock för personal inom vård och äldreomsorg. De ska testa sig enligt samma rekommendationer som tidigare. Övriga som har överblivna testkit kan änvända dem.

Tidsbokning från fredag

Från och med fredag återinförs också obligatorisk tidsbokning för alla PCR-tester. Detta för att få mer kontroll över hur många prover som lämnas in. De teststationer och lådor med provkit som står ute nu kommer dock att finnas kvar. Regionen hoppas att medborgarna ska lyssna på de nya rekommendationerna och inte testa sig i onödan.

– Som det är nu så kan vi inte får testresultat tillräckligt tidigt för att ha nytta av dem, säger Signar Mäkitalo.

Kan återvända till jobb utan test

Om man har en familjemedlem med bekräftat covid men inte har symtom ska man alltså inte testa sig. Då gäller Folkhälsomyndighetens rekommendation om hushållskarantän.

– Då ska man stanna hemma i sju dagar och om man inte får symtom så kan man återvända till skola eller jobb på den åttonde dagen, säger Signar Mäkitalo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet