Marie Bennermo är chef för patientsäkerheten i Region Sörmland. Hon berättar att regionen är i färd med att åtgärda bristerna som Ivo påtalat, men också att myndigheten inte tagit hänsyn till hela bilden i sin kritik. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Lars Adolfsson SVT

Efter skarpa kritiken: Så vill regionen förbättra vården på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland fick kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om hur covidvården på särskilda boenden sett ut under pandemin. Nu har regionen både försvarat sig mot kritiken och presenterat åtgärder som ska motverka bristerna.

Ivo har under hösten granskat hur landets regioner behandlat personer med misstänkt eller bekräftad covid-19 på särskilda boenden. Hos Region Sörmland upptäckte Ivo bland annat stora brister i journalerna. Det saknas uppgifter om hur vården i livets slutskede gått till, om patienter och anhöriga fått information om vilka beslut som fattats och varför.

Beslut om åtgärder fattas på tisdag

– Vi tar till oss kritiken. Vi tycker att det är bra att tillsynen gjorts och har gjort en åtgärdsplan som regionstyrelsen ska ta ställning till på tisdag för att säkerställa en så god vård som möjligt, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland.

En av de föreslagna åtgärderna är att journaldokumentationen ska bli tydligare och mer lika oavsett vilken huvudman det särskilda boendet har. Det ska göras insatser för att höja kompetensen hos kommunernas omvårdnadspersonal inom bland annat sjukdomar som hänger ihop med åldrande samt palliativ vård.

Skyddsronder ur patientperspektiv

En annan åtgärd är att regionen regelbundet ska börja genomföra patientskyddsronder på alla särskilda boenden, både kommunala och privata.

– Det gör vi normalt på sjukhus och kliniker men inte på särskilda boenden. Så det ska vi börja med under våren, säger Marie Bennermo.

Anser att kritiken bitvis var för hård

Samtidigt som Region Sörmland medger att det funnits brister, finns det viss kritik som regionen värjer sig mot. En av bristerna som pekades ut i Sörmland var att det inte genomförts ordentligt med individuella läkarbedömningar.

– Vi tycker inte att Ivo tagit med i sin analys att vi har hög läkarkontinuitet i Region Sörmland. De läkare som jobbar mot särskilda boenden har god kännedom om patienterna, det är en viktig bit, säger Marie Bennermo.

Ivo har i sin journalgranskning hittat anteckningar om att

 om att Region Sörmland gått ut med ett generellt direktiv om att patienterna inte skulle skickas till sjukhus. Det stämmer inte, enligt Marie Bennermo.

– Vi har frågat Ivo varför de har fått för sig det men inte fått något svar än, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet