Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland, berätta mer om det nya rekommenderade dosintervallet. Foto: TT/Region Sörmland

Regionen om minskade dosintervallet: ”Gäller alla”

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland går nu ut med att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendation om att minska dosintervallet mellan dos 2 och 3 från sex till fem månader. Dock har ett informationsbrev skickats ut i veckan där det tidigare dosintervallet anges, och regionen uppmanar sörmlänningarna att bortse från det.

Under veckan har brev från regionen med information om dos 3 av covidvaccinet skickats ut till länsbor mellan 30 och 49 år. I brevet står det att man ska ta dos 3 när det gått sex månader sedan dos 2. Regionen meddelar att intervallet på fem månader nu gäller för alla oavsett vad som står i brevet.

Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland, förklarar att man ändå kan ta sitt vaccin efter sex månader om man redan bokat en tid. Hör honom berätta mer om detta i klippet.

Hänvisar till hemsidan

I breven som ska skickas ut under nästa vecka kommer inget specifikt dosintervall att anges.

– Det kommer stå ”rekommenderat dosintervall” och vi kommer hänvisa till 1177.se. Det finns risk att intervallet ändras igen och vi kan ju inte ändra i texter som redan skickats ut, säger Magnus Johansson.

Gott om tider

Enligt Magnus Johansson finns det i dagsläget gott om vaccintider på de flesta orter i Sörmland och antalet tider kan komma att bli fler om trycket ökar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet