Region Sörmland inleder nu fas 3 av vaccineringen. På torsdag öppnar bokningen för personer mellan 60 och 64 år. Foto: Jessica Gow/TT

Regionen öppnar vaccinbokningen för 60-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen i Sörmland går framåt och den här veckan väntas personer som är mellan 60 och 64 år kunna börja boka tid för att få vaccin mot covid-19.

Förra veckan släppte regionen tider för vaccinering av covid-19 för personer som är 65 år och äldre. Nu inleds fas 3 av vaccineringen och på torsdag öppnar bokningen för personer som är mellan 60 och 64 år. De första tiderna kommer enligt Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland, finnas redan samma dag och under nästa vecka.

– Man bokar som vanligt på 1177.se eller via regionens bokningstelefon, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland. 

I fas 3 ingår även personer mellan 18 och 59 år som tillhör någon riskgrupp, men när bokningen öppnar för den gruppen är i nuläget oklart.

Vaccinering av personal återupptas

Fas 3 planeras att pågå mellan april och juni. Samtidigt pågår även fas 1 och fas 2 av vaccineringen. Regionen skriver på sin hemsida att man kommer återuppta vaccineringen av personal inom vård och omsorg från och med den 24 april. Men efter ett förtydligande från Folkhälsomyndigheten omfattas en mindre grupp.

De som ingår i vaccineringen är personal inom somatisk slutenvård eller äldreomsorg som dagligen ger omvårdnad till personer som är 65 år och äldre. Även personer som arbetar med omvårdnad med personer som har insatser inom LSS eller annan form av assistans ingår i gruppen. 

Övriga medarbetare inom vård och omsorg, hälso- och sjukvård och tandvård erbjuds vaccin antingen i fas 3 eller i fas 4 beroende på ålder och riskfaktorer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fas tre närmar sig i vaccinationslokaler som Träffen i Nyköping. När väl fas fyra genomförs kommer den att vara uppdelad i åldergrupper, berättar Region Sörmland i videon. Foto: Robin Persson/SVT

Fas 1 (januari–maj): Boende och personal på äldreboenden, övriga över 90 år, vård- och omsorgspersonal.

Fas 2 (mars–maj): Personer som är äldre än 65 år, vuxna inom LSS och berörd personal, personer som genomgår benmärgs- och organtransplantationer, personer med dialysbehandling.

Fas 3 (april–juni): Personer mellan 60–64 år, personer mellan 18–59 som tillhör riskgrupp.

Fas 4 (juni–juli): Övriga personer som är 18 år eller äldre där de äldsta kommer att gå först.

Källa: Region Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet