Regionen ska själv granska journaler kopplade till covid-19, detta enligt ett förslag som regionstyrelsen förväntas klubba igenom på tisdag. Enligt regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) vill man få en bredare bild än vad Ivos granskning visar. Foto: SVT/Isabell Höjman/TT

Region Sörmland ska granska journaler: ”Ivo har bara skrapat på ytan”

Uppdaterad
Publicerad

Regionen ska själv göra en grundlig granskning av journaler från covid-patienter på bland annat särskilda boenden, detta enligt ett förslag som regionstyrelsen förväntas klubba igenom. Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) menar att det behövs en tydligare bild av hur arbetet under pandemin har gått till.

– Ivo har bara skrapat på ytan, säger hon.

Enligt en rapport från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fanns det många brister i hur regionerna hanterade medicinsk vård till äldre på särskilda boenden, som haft misstänkt eller konstaterad covid-19, under perioden mars till juni. Sörmland pekas ut som en region där det fanns flera brister. Det handlar bland annat om att det inte gick att följa vården i journalerna.

Regionen har tidigare beslutat om att göra en oberoende utvärdering av arbetet under pandemin. Och nu vill regionstyrelsen ge regiondirektören i uppdrag att göra en fördjupad granskning av alla journaler kopplade till covid-19. 

Coronaviruset i Sörmland

- Ivo har granskat fem boenden i Sörmland och vi har nästan hundra. Och på varje boende har man granskat en handfull journaler. Ivo hade ett väldigt litet underlag, säger Monica Johansson.

Litar man inte på att granskningen stämmer? 

– Jag har inte anledning att tro att uppgifterna inte är korrekta. Men ser det likadant ut överallt? Ivo:s granskning pekar på ett problem och det är vår uppgift att komma med förbättringar. Men då måste vi få en bred bild av hur det ser ut, säger Monica Johansson och fortsätter:

– Det vill jag ha svart på vitt är bland annat om man har gjort patienter tillräckligt delaktiga i vården.

Regionstyrelsen sammanträder på tisdag och förväntas då ge regiondirektören uppdraget. Utöver granskningen ska regiondirektören även se över och föreslå förbättringar av hur dokumentation förs i hälso- och sjukvårdsjournalen. 

En plan för granskningen ska vara klar den 12 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet