Regionen: Viktigt med barnhälsa under coronatider

Publicerad

Andelen sörmländska 4-åringar med övervikt eller fetma är bland de högsta i landet. Eftersom coronaviruset slår hårdare mot personer med dålig hälsa, menar region Sörmland att barnhälsovården är viktig för en god folkhälsa.

– Covid-19 har, som vi vet, slagit hårdare mot personer med sämre hälsa. Barnhälsovården är därför en mycket viktig arena för folkhälsoarbetet och eftersom vi ser utmaningar i barnens hälsa i Sörmland så behöver barnhälsovårdens arbete och preventiva roll förstärkas ytterligare, säger Charlotte Nylander, barnhälsovårdsöverläkare i Region Sörmland i ett pressmeddelande.

För att främja en god hälsa och utveckling för barnen – och därmed förbättra den sörmländska folkhälsan – behövs en jämlik och rättvis barnhälsovård samt samverkan med andra aktörer, menar regionen.

Här är några av de områden som enligt regionen behöver utvecklas ytterligare:

  • Arbeta för en god bemanning.
  • Fortsätta att etablera familjecentraler.
  • Hälsofrämjande arbete samt förebyggande insatser kring levnadsvanor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer