Tobias Lundberg är informationsstrateg på Region Sörmland, hör honom berätta mer om journalhanteringen i klippet ovan. Foto: SVT

Regionen vill centralisera journalarkiven: ”50 miljoner pappersark”

Publicerad

När flera sjukhus i Sörmland byggs om måste över 7 000 hyllmeter journalarkiv flyttas. Eftersom regionen inte räknat in arkivlokalerna i ombyggnationen måste det ske så snart som möjligt för att undvika förseningar i det planerade bygget.

Patientjournaler finns i dag utspridda på omkring 60 platser i regionen. Regionstyrelsen har beslutat att gå vidare med planerna på en centralisering av journalarkiven och tanken är att samla journalerna i en byggnad som inte ligger i anslutning till något sjukhus.

– Det finns ett ganska stort regelverk kring hur och vad som får finnas runt omkring en arkivlokal och det kan vara en begränsning om man bygger in det i sjukhusen, säger Tobias Lundberg, informationsstrateg Region Sörmland.

”Måste lösas”

Idag ansvarar varje vårdenhet själva för förvaring och tillhandahållande av patientjournaler. Projektet ”En effektiv och patientsäker hantering av journalhandlingar” har pågått sedan 2016 men i samband med ombyggnationerna har projektet påskyndats.

– Förvaringen måste lösas på något sätt, skulle det här projektet inte få gå vidare så måste det lösas ändå men det här är vårt enda alternativ i nuläget.

”50 miljoner pappersark”

Journalhandlingar ska enligt regelverket förvaras för alltid, och trots att man har digitaliserat journaler sedan början av 2000-talet finns det fortfarande stora mängder journaler i pappersform kvar i arkiven.

– Vi räknar med att 75 procent scannas in och 25 procent är kvar i pappersform, och då handlar det om ungefär 50 miljoner pappersark.

Ett slutgiltigt beslut om vad och hur man ska lösa arkiveringen ska tas senast den 30 juni 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.