Mats Henningsson är hälsovalschef i Region Sörmland. Han berättar varför man inte ska ha för mycket kläder på sig när man kommer för att ta ett säsongsinfluensa vaccin. Foto: Otilia Bogen

Nytt bokningssystem ska underlätta vaccinering mot säsongsinfluensa

Publicerad

I morgon tisdag öppnar Region Sörmlands nya bokningssystem för vaccinering mot säsongsinfluensa och pneumokocker. Systemet har införts för att förebygga att covid-19 sprids i väntrummen.

Sörmlänningar har tidigare varit ganska dåliga på att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, det berättar Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland. Detta trots att det finns studier som visar att det ger ett gott skydd mot svår influensasjukdom.

I och med coronapandemin finns det ytterligare ett skäl att ta säsongsinfluensavaccinet.

Coronaviruset i Sörmland

– Vi vill helst undvika att folk behöver sjukvård på grund av säsongsinfluensa. Vården får svårt att orka med om vi ska ha både covid-19-patienter och patienter med vanlig influensa, säger Signar Mäkitalo.

I klippet ovan berättar Mats Henningson, hälsovalschef i Region Sörmland, hur det nya bokningssystemet fungerar och varför man inte bör ha så mycket kläder på sig när man ska vaccinera sig.

Det här gäller när du ska vaccinera dig i Sörmland

• Människor som är 65 år eller äldre, är gravida från vecka 16 eller har sjukdom som gör dem känsliga för influensa uppmanas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Vaccineringen är kostnadsfri för dessa personer.

• Även vaccinet mot pneumonockocker, som kan orsaka lunginflammation, är i år kostnadsfritt för personer i riskgrupp.

• Boka din tid i förväg med bank-id via 1177.se eller telefon Regionens kontaktcenter 0155-24 50 00. Bokningen öppnar den 20 oktober och vaccineringen den 3 november.

• Ha inte för mycket eller för krångliga kläder på dig.

• Kom inte i för god tid och gå hem direkt efter ditt besök, för att undvika trängsel i till exempel väntrummet. 

• I år har Region Sörmland köpt in 2 000 doser av ett starkare säsongsinfluensavaccin som ska erbjudas äldre personer på särskilda boenden. Läs mer om det här.

Källa: Region Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet