• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Cristine Dahlbom Nygren. Foto: Janne Höglund, Regionförbundet

Regionförbundets chef får över två miljoner – för att sluta

Publicerad

Cristine Dahlbom Nygren, direktör för det sedan årsskiftet avvecklade regionförbundet, får över två miljoner kronor för att sluta sin tjänst i samband med bildandet av Region Sörmland.

Cristine Dahlbom Nygren rekryterades till posten som direktör för regionförbundet 2016. Då erbjöds hon 92 000 kronor i månadslön, 40 semesterdagar och tjänstebil.

Den uppgörelse som nu slutits innebär att Dahlbom Nygren får en engångssumma på drygt 2,3 miljoner kronor för att lämna sitt jobb. Det motsvarar 24 månadslöner.

”Ett skäligt avtal”

Pengarna får hon behålla även om hon skulle hitta ett annat jobb, skriver Södermanlands Nyheter som var först med att rapportera om uppgörelsen.

– Det är ett skäligt avtal jämfört med den marknad som är idag på den nivån, säger regionförbundets styrelseordförande Viking Jonsson (S), till SVT Sörmland.

Själv är Cristine Dahlbom Nygren fåordig när SVT frågar henne om hon själv tycker att summan är rimlig.

– Jag har ingen kommentar. Det tror jag du förstår.

Kommer du att avsäga dig de här pengarna om du hittar ett nytt jobb?

– Jag måste sluta nu. Jag har ingen kommentar. Tack så mycket. /klick/

Hon vill inte heller svara på om hon kommer att söka andra jobb under de två åren.

Skulle erbjudas liknande tjänst

Redan när Dahlgren Nygren anställdes fanns diskussioner om att regionförbundet skulle avvecklas. Ändå formulerades anställningsavtalet så att hon vid en eventuell omorganisation skulle erbjudas en ”liknande tjänst på chefsnivå med oförändrade villkor”.

– Men eftersom den nya regionen inte kunde leva upp till avtalet blev det en förhandling om avgångsvederlag, säger Viking Jonsson (S).

Varför Dahlgren Nygren inte erbjöds någon liknande tjänst i Region Sörmland vill han inte svara på utan hänvisar till Jan Grönlund, direktör för nybildade Region Sörmland.

Jan Grönlund vill inte ställa upp på någon intervju, men i ett mejl till SVT slår han ifrån sig ansvaret:

– Landstinget/regionen är inte Cristine Dahlbloms arbetsgivare och är därför inte bunden vid detta anställningsavtal och vad som där sägs om vad som ska hända vid en eventuell omorganisation, skriver Jan Grönlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer