Rebecka Båvik från RFSL Nyköping är peppad på festival. Inte minst på invigningen med både picknick och musik. Foto: Privat/TT

Regnbågsfest i Nyköping – men någon Pride-parad blir det inte i år

Publicerad

Under lördagen ordnas en regnbågsfestival i Nyköping av RFSL. Men någon Pride-parad blir det inte denna gång.
– Målet är att ha en parad nästa år där kommunen, Nyköpings Pride och RFSL samarbetar, säger Rebecka Båvik, ordförande för RFSL i Nyköping.

Pride-organisationen mäktade inte med att ordna en parad i år berättar Helena Dahlström, ordförande i Nyköping Pride.

– Anledningen var att det inte var tillräckligt många som engagerade sig. Men vi hoppas kunna göra något nästa år, så jag vill förmedla att fler måste engagera sig. Då kommer det bli jättebra! säger Helena Dahlström.

Allas rätt till kärlek

Ett möte mellan RFSL, kommunen och Nyköpings Pride väntar i höst, och enligt Rebecka Båvik har kommunen flaggat för att man har för avsikt att få med ett bidrag i budgeten för nästa år.

– Men vi ville ge Nyköpingsborna någon form av kärleksmanifestation även i år, så därför ordnar vi den här festivalen för att uppmärksamma allas rätt till kärlek och familjebildning.

Vilka blir festivalens höjdpunkter?

– Till exempel picknicken vid Nyköpings hus med invigningen och band som spelar, och sedan politikerdebatten. Och så är det ju regnbågsparty på kvällen.

Mest utsatta gruppen

Vilka politiska frågor är viktigast i hbtq-världen just nu tycker du?

– Jag skulle säga de delar som handlar om att transpersoner inte har samma rättigheter som andra. Det är många transpersoner som mår dåligt, och vi anser att ett införande av ett tredje kön är av stor vikt, säger Rebecka Båvik.

Paneldebatten hålls klockan 17.15 i hamnen vid bodarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer