Ingrid Escobar, politisk vilde och 3:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, tycker inte att politikernas arvoden bör höjas. Foto: SVT/TT

Rejäl höjning av politikernas arvoden i de kommunala bolagen

Uppdaterad
Publicerad

Ordförandena i de kommunala bolagen i Eskilstuna ska få över 13 000 kronor mer i arvode i månaden. Pengar som i stället borde gå till skola, vård och omsorg, tycker politikern Ingrid Escobar.

– Det är skämmigt, säger hon.

I dag ligger arvodena för respektive ordförande i de kommunala bolagen Eskilstuna Kommunföretag, Eskilstuna Energi och Miljö, Eskilstuna Kommunfastigheter och Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö på 19 620 kronor per månad. Men under tisdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att höja arvodena till 32 700 kronor.

”Är oskäligt”

Ett beslut som Ingrid Escobar, politisk vilde och 3:e vice ordförande i kommunstyrelsen, reserverade sig emot. Hon sitter kvar i kommunstyrelsen fram till årsskiftet, då den nya mandatperioden börjar.

Eskilstuna

– Jag tycker att det är oskäligt att göra en så stor arvodeshöjning. Det är pengar som ska gå till välfärden. Eskilstuna kommun har redan en ansträngd ekonomi för 2019, säger hon.

Även månadsarvodena till respektive ordförande i nybildade förskolenämnden, grundskolenämnden, gymnasienämnden och servicenämnden ska höjas. Ingrid Escobar avstod från att delta i det beslutet, men tycker att det är rimligt eftersom arvodena i resterande nämnder ligger på samma nivå.

Arbetar oberoende

– Arbetsbördan på nämndenivå är totalt annorlunda. Jag har själv suttit i styrelser i kommunala bolag och vet att det är tjänstemännen som gör en stor del av jobbet.

Förslaget om de höjda arvodena kommer från arvodeskommittén, som i flera års tid velat höja ersättningarna så att de ska vara likställda de arvoden som nämndordföranden får.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att kommittén arbetar oberoende och att politikerna själva normalt inte överprövar kommitténs förslag.

– Det är för att vi inte ska sätta våra egna ersättningar. Det skulle inte heller Ingrid göra om hon inte var vilde och på väg att sluta. Hon har under tidigare mandatperioder, som miljöpartist, inte varit emot utan snarare önskat vissa höjda arvoden. Då gick det minsann bra, men då vann hon själv på det, säger han.

Politikernas arvoden

  • Ersättningen för politiker baseras på månadsarvodet för en ledamot i riksdagen, som ligger på 65 400 kronor för 2018.
  • I dag ligger arvodet för respektive ordförande i de flesta kommunala bolag i Eskilstuna på 30 procent av det här beloppet. Men nu ska det höjas till 50 procent.
  • Beslutet om att höja arvodena väntas träda i kraft vid årsskiftet, men ska först upp till beslut i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet