Foto: Hasse Holmberg/TT

Rekordförsäljning av fritidshus i Sörmland under juni

Publicerad

Försäljningen av fritidshusen i Sörmland når rekordhöga nivåer, både sett till antal och pris. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men det råder stora skillnader inom länet.

Aldrig tidigare har priset på fritidshus i Sörmland varit så högt som under juni, mätt i något som kallas K/T tal – som inte ska förväxlas med pengar. Talet tar bland annat hänsyn till läge, ålder och standard, vilket enligt Svensk mäklarstatistik ger mer tillförlitliga beräkningar.

Samtidigt är antalet sålda fritidshus rekordhögt.

”Marknaden har exploderat”

– Fritidshusmarknaden har exploderat. Men det är värt att känna till att siffrorna är eftersläpande, så det blir extra intressant att titta på de här siffrorna om några månader. Vår känsla är att marknaden har gått otroligt bra, säger Andreas Ersson, franchisetagare vid Fastighetsbyrån i Strängnäs.

Varför har det gått så bra?

– Jag tror att hela semesterbranschen i Sverige har gått bra i år. Folk kan inte åka utomlands och då blir det så att många tittar på semesterboende i Sverige. För folk i större städer, som Stockholm, blir det då extra intressant att titta på semesterhus inom rimligt avstånd från hemmet, och det är Sörmland. Och det är många stockholmare som har sökt sig till oss.

Skillnader inom länet

Det råder dock stora skillnader i priser på fritidshus mellan länets nio kommuner. I Trosa var snittpriset de senaste tre månaderna närmare 2,6 miljoner kronor och lägst i Vingåker med 1,1 miljoner kronor. Snittpriset för hela länet låg på strax över 1,7 miljoner kronor.

Villor och bostadsrätter

När det gäller bostadsrätter märktes en liten prisnedgång i mars och april, men nu det på väg uppåt igen. Villapriserna har ökat något sedan mars.

– Vi märkte av ett avstannande läge i mitten av mars och april. Men ganska snabbt märkte vi också att folk började återgå till sin vardag igen, och de kunder vi pratade med resonerade att man kommer att äga sitt boende före lik väl som efter corona, säger Andreas Ersson.

Så mycket kostar ett boende hos dig (medelpris senaste tre månaderna):

Hela Södermanland

Bostadsrätt: 1,61 Mkr

Villa: 3,01 Mkr

Fritidshus: 1,73 Mkr

Eskilstuna

Bostadsrätt: 1,61 Mkr

Villa: 3,01 Mkr

Fritidshus: 1,73 Mkr

Flen

Bostadsrätt: 600 000 kronor

Villa: 1,96 Mkr

Fritidshus: 1,67 Mkr

Gnesta

Bostadsrätt: 1,57 Mkr

Villa: 2,82 Mkr

Fritidshus: 1,86 Mkr

Katrineholm

Bostadsrätt: 1,26 Mkr

Villa: 2,49 Mkr

Fritidshus: 1,43 Mkr

Nyköping

Bostadsrätt: 1,43 Mkr

Villa: 3,07 Mkr

Fritidshus: 1,99 Mkr

Oxelösund

Bostadsrätt: 640 000 kronor

Villa: 2,35 Mkr

Fritidshus: 2,23 Mkr

Strängnäs

Bostadsrätt: 1,97 Mkr

Villa: 3,32 Mkr

Fritidshus: 2,17 Mkr

Trosa

Bostadsrätt: 2,18 Mkr

Villa: 3,64 Mkr

Fritidshus: 2,58 Mkr

Vingåker

Bostadsrätt: 550 000 kronor

Villa: 1,73 Mkr

Fritidshus: 1,09 Mkr

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.