Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Carl-Johan Stolt berätta hur stor höjningen av CSN blir. Foto: Jessica Gow/TT, privat

CSN rekordhöjs nästa år – men knaper höst väntar för studenterna

Uppdaterad
Publicerad

I dag får en student som har studiemedel på heltid 11 088 kronor i månaden. Bidraget höjs varje år och höjningen som planeras för nästa år väntas nå en rekordnivå med anledning av inflationen.

Höjningen på 8,7 procent träder i kraft den 1 januari 2023.

– Den beror på att inflationen är så hög. Inflationen, genom konsumentprisindex, gör att man räknar upp det här beloppet med så mycket, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN, Centrala studiestödsnämnden.

CSN-ersättningen består av både två delar: ett bidrag och ett lån. Bidraget utgör 30 procent av ersättningen och lånet 70 procent.

– De höjs proportionellt sett lika mycket, säger Carl-Johan Stolt.

I videoklippet ovanför hör du hur mycket mer studenterna väntas få i plånboken nästa år och om det historiska i höjningen.

Lönetak tillbaka

Med anledning av pandemin drog man in gränsen för hur stora inkomster du får ha samtidigt som du får ersättning från CSN. Den gränsen kallas för fribelopp och återinfördes igen den första juli 2022.

Om man ska ta bort fribeloppet igen är en fråga för riksdagen. När SVT pratar med Carl-Johan Stolt har han inte hört talats om några sådana diskussioner.

– Man kan tjäna ganska mycket och ha studiemedel samtidigt, utan att påverkas av fribeloppet, säger han.

För den som får studiemedel i 20 veckor under ett halvår, en normal termin, ligger inkomstgränsen på 93 500 kronor. Det är beloppet man får tjäna mellan 1 juli och 31 december.

– Om man går över den gränsen blir det en reducering av studiemedlen, så det är inte så att man ska låta bli att ta studiemedel, säger Carl-Johan Stolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.