Ovanligt många har ansökt om försörjningsstöd i Katrineholm den här sommaren. Foto: TT/SVT

Rekordmånga har sökt försörjningsstöd i Katrineholm

Publicerad

Det har varit ett högt tryck på försörjningsenheten i Katrineholm under sommaren. Både nyinflyttade och personer som inte tidigare sökt ekonomiskt bistånd har ansökt om försörjningsstöd.

Totalt gjordes utbetalningar i över 500 ärenden om 4,6 miljoner kronor i juni, enligt en rapport till socialnämnden. Socialförvaltningen har följt statistiken sedan januari 2015 och har aldrig tidigare haft så många ärenden på en månad.

– Det brukar vara så här på sommaren. De som inte får CSN på sommaren och inte har någon som kan hjälpa dem ansöker om ekonomiskt bistånd. Men även en del nyinflyttade familjer har bidragit till att det blivit ett så pass högt tryck, säger Lorraine Fröberg, socialchef i Katrineholm.

Ny chef har rekryterats

I snitt har två nyinflyttade familjer i veckan ansökt om försörjningsstöd under juni och juli.

– Det är en jobbig situation med försörjningsstöd i kommunen. Nu har vi rekryterat en ny chef med ansvar för försörjningsstöd och förhoppningsvis blir det bättre då, säger Marie-Louise Karlsson (S), ordförande i socialnämnden i Katrineholm.

Nytt projekt

Ett nytt digitalt system ska också införas, där ansökningar om försörjningsstöd kan ske via kommunens hemsida. Förhoppningen är att det kan avlasta en del administrativa uppgifter. I övrigt fortgår arbetet med att snabbare få ut bidragstagare på arbetsmarknaden.

– Vi jobbar intensivt med hur man kan identifiera vilka grupper det gäller och hur man kan hjälpa dem till egen försörjning. Vi har kartlagt så att vi vet vilka som har försörjningsstöd, säger Lorraine Fröberg.

Ett projekt startade i mars där personer med försörjningsstöd snabbare ska få kontakt med Viadidakt, som är en gemensam förvaltning för arbetsmarknad och vuxnas lärande i Katrineholm och Vingåker. Här erbjuds praktikplatser, arbetsmarknadsstöd och jobbcoachning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.