Arbetsförmedlingen har fått in rekordmånga sommarjobb i år – 47.000 i hela landet. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Fler sommarjobb att söka i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Det finns rekordmånga sommarjobb att söka i år – 47.000 i hela landet. Även i Sörmland finns fler feriejobb att söka än förra året.

Förra året blev ett rekordår för sommarjobb, och i år har redan 5.000 fler feriejobb anmälts i hela landet under december och januari, jämfört med samma tid förra året.

I januari fanns 1.485 jobb att söka i Sörmland. Motsvarande siffra för förra året var 1.346 jobb.

Många industrijobb

Det är vårdsektorn som är först ut med att söka personal, följt av industrin. Servicesektorn brukar annonsera från februari och en bit in i april.

– Det är fortsatt god efterfrågan på sommarjobbare i Sörmland. Det som utmärker länet är att det finns ovanligt många feriejobb inom industrin, jämfört med andra län, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I Sörmland är det processövervakare inom metallindustrin som toppar listan över enskilda yrken där det är störst behov. Men jämför man olika sektorer är det inom vården som de flesta jobben finns – i Sörmland, liksom i hela landet.

En väg till nytt jobb

För den som saknar erfarenhet är chanserna bäst att få jobb inom besöksnäring, hotell, restaurang och service, enligt Arbetsförmedlingen.

– Men om vården inte hittar utbildad personal tar de även in efter personlig lämplighet och lär upp ny personal själva, säger Johan Eklöf.

Men feriejobb är inte bara en möjlighet för sommarlediga ungdomar.

– Om man vill byta jobb, eller om man är nyanländ, så är sommarjobb en bra möjlighet för att ta sig in i en ny bransch och prova på jobbet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.