Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erik Kammerland/SVT

Rekordsommar väntas för svensk camping: ”Väldigt trevligt att vara ute”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det högt tryck på landets campingar precis som ifjol. Årets campare kan däremot räkna med en dyrare semester när priserna sticker i väg med inflationen. Men det är inget som hindrar årets campingsäsong att slå nytt rekord.

– Började man campa under pandemin, och inte gjort det tidigare, så kanske man kom på att det är väldigt trevligt att komma ut, säger besökaren Inger Jonsson.

Inflationen har orsakat prisökningar för landets campingplatser. Den svenska konsumentprisökningen inte har varit så här hög på över 30 år.

– Allt som vi säljer här på campingen har stigit i pris, speciellt fikat där höjda inköptspriser gjort att vi tvingats höja priserna där, säger Sara Kiteus på Hjälmaresunds Camping.

Enligt Camping Sverige bodde rekordmånga svenskar på svenska campingplatser förra året. De svenska gästnätterna ökade med 13 procent till 13,8 miljoner och de internationella gästerna strömmade till under slutet av sommaren.

Hör Inger Jonsson och Sara Kiteus berätta om årets camping i klippet ovan.

2021: Året med rekordmånga svenska campinggäster

Antalet gästnätter på svenska campingplatser uppgick till 15,5 miljoner under förra året – en ökning med 21 procent jämfört med 2020, enligt statistik från Statistiska centralbyrån och Tillväxtverket. De svenska gästnätterna var rekordmånga med 13,8 miljoner och de internationella ökade till 1,7 miljoner jämfört med 580 000 under sommaren 2020.

Camping fortsätter även att vara det populäraste semesterboendet jämfört med övriga boenden som hotell, stugor, vandrarhem och privatuthyrning.

Bland samtliga turistövernattningar utgjorde alternativet camping 44 procent.

Källa: Camping Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.