Mona Kanaan (S), ordförande grundskolenämnden. Foto: SVT

Resultaten i Eskilstunas grundskolor sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha visat positiva siffror förra läsåret har kunskapsresultaten för grundskolan i Eskilstuna kommun nu sjunkit. Det visar en rapport som barn- och utbildningsförvaltningen sammanställt.

– Vi kan se framgångar på flera skolor men på andra har resultaten gått bakåt, säger Hans Ringström, skolchef för grundskolan.

Alla mätvärden har sjunkit

Enligt rapporten har alla mätvärden för niondeklassare i kommunen sjunkit. Under läsåret 2017/2018 hade 70 procent av niondeklassarna betyg i alla ämnen, i år ligger siffran på 66 procent.

– Det har varit svårt för rektorerna det här läsåret. Regeringsbildningen och svårigheterna runt statsbidragen som följde på regeringsbilden har gjort att rektorerna inte har kunnat planera för de insatser som vi hade behövt göra, säger Hans Ringström.

Gemensamt utvecklingsarbete

Ett område som man kommer fokusera mer på är svenska som andraspråk.

– Det är ett av de ämnen där vi har lägst resultat och det behöver vi fokusera mer på, på central nivå.

– Vad vi ska göra rent konkret vågar jag inte säga än, men det kommer att ske ett gemensamt utvecklingsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.