Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara huset som är i fara om olyckan är framme. Hör Annika Berglunds råd om vad stugägare behöver tänka på när det gäller sakerna i huset. Foto: SVT

Försäkringsbolag varnar stugägare för att snåla på elen i vinter: ”Var inte för ivrig”

Uppdaterad
Publicerad

Det höga elpriset kan få sommarstugeägare att vilja spara lite extra när stugan stängs för vintern. Risken ökar för att vattenledningarna kan frysa. Något som kan få ännu värre konsekvenser, menar Annika Berglund, affärsområdeschef på Länsförsäkringar i Sörmland.

– Det värsta jag har sett är att det har varit is i hela stugan och allt var förstört, säger hon.

Enligt siffror från försäkringsbolaget kan 40 procent av vattenskadorna i fritidshus kopplas till att vattenledningar frusit och gått sönder.

– Var inte för ivrig att spara. Om du har otur kan det bli betydligt dyrare att renovera och reparera en skada än det kostat att ha på lite el under vintern, säger Annika Berglund.

För att sommarstugeägarna ska slippa få en obehaglig överraskning till våren så uppmanar Annika Berglund att de ska ta hand om sin stuga, se över sina försäkringar och vad de har kvar i stugan över vintern. Blir det en ökning av antalet skador kommer det även att påverka försäkringspriset.

– Då måste vi ta ut en högre premie, säger Annika Berglund.

Tänk över vad du har i din sommarstuga – Annika Berglund, affärsområdeschef på Länsförsäkringar ger råd i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer