Kommunerna måste utöka arbetet med tobakstillsynen när den nya lagen träder i kraft 1 juli. Foto: TT

”Kommunerna måste lägga mer resurser på tobakstillsyn”

Publicerad

Flera kommuner blev inte godkända när det gäller tillsynen av tobak under 2017. Det finns ännu ingen strategi för hur man ska förbättra arbetet inför det kommande rökförbudet på offentliga platser.

Förbud mot rökning kommer att införas på vissa offentliga platser från och med den första juli. Den nya lagen innebär även att det blir tillståndsplikt på tobaksförsäljning.

Det är upp till varje kommun att utföra tobakstillsyn, vilket idag innebär att bland annat göra kontroller på skolor där rökförbud råder. Under 2017 var det endast 3 av Södermanlands kommuner som fick godkänt av Länsstyrelsens bedömning av tobakstillsyn.

Arbetar för att få fram en plan

Länsstyrelsen i Sörmland har ansvar att hjälpa kommunerna i sitt arbete för att minska på tobaksanvändandet och för att tillsynen i kommunerna ska bli bättre.

– Vi arbetar för högtryck nu för att få en hållbar plan till att den nya tobakslagen träder i kraft, säger Anne-Louise Gjuse som är tillsynsansvarig i alkohol- och tobaksfrågor på länsstyrelsen.

En plan som innefattar både tillståndsplikten att sälja tobak, samt tillsynsansvaret.

– Det som står närmast på tur att göra är att få ut information som är kopplat till tillståndsplikten, eftersom det blir något helt nytt för kommunerna.

Mer arbete för kommunerna

De kommuner som blev godkända var Eskilstuna, Nyköping och Trosa. Katrineholms kommun var en av kommunerna som inte blev det. Enligt Christer Rosenberg, miljöinspektör på kommunen, är det fortfarande inte helt klart hur man kommer att arbeta kring den nya lagen.

– Vi har haft möte med länsstyrelsen och väntar nu på återkoppling i form av information som är generell för alla kommuner.

Innebär den nya lagen att det blir mer arbete kring tobakstillsynen?

– Hela processen kommer ju att göras om. Samtliga handlare som handlar med tobak måste omregistrera sitt tillstånd, och det kommer att ta tid. Vi vet inte exakt ännu hur vi ska lägga upp arbetet.

”Måste växla upp”

Att flera kommuner i Sörmland inte blev godkända när det gäller tillsynen år 2017 kan enligt Anne-Louise Gjuse bero på för låg tillsynsfrekvens.

– Kommunerna måste i och med den nya lagen växla upp och lägga mer resurser på arbetet med tillsyn.

Den nya tobakslagen:

Den nya lagen innebär rökförbud på vissa allmänna platser utomhus, bland annat lekplatser, tågperronger och busshållsplatser.

Rökförbudet omfattar vanliga cigaretter samt elektroniska cigaretter.

Ett nytt krav på tillstånd för att få sälja tobak tillkommer även.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.