• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Sonja Nyman i Eskilstuna berättar om hur hon upplever acceptansen i Sverige. Foto: SVT

Romer i Eskilstuna känner sig mer accepterade

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 april firas romernas gemensamma internationella dag till minne av den första romska kongressen i London 1971. I Eskilstuna ökar acceptansen för gruppen, enligt de som firade på Fristadstorget.

I Eskilstuna bor det några hundra romer och om man får tro de som firade under måndagen blir förutsättningarna allt bättre för gruppen. Romer har diskriminerats på arbetsmarknaden och i samhället genom århundraden.

– Jag är glad att vi får fira det här för det har inte alltid varit så. Förut accepterade man inte romer här i Sverige, men i dag har det blivit bättre, säger Sonja Nyman.

Rädsla för att kontakta kommunen

Sedan några år tillbaka arbetar Rikard Nyman, som själv är finsk rom, som länk till den romska befolkningen i kommunen. Ett arbete som inte är helt enkelt.

– Romernas förtroende för kommun och myndigheter är väldigt låg och man har haft rädslan för att själv kontakta kommunen när man velat få hjälp. Det är mycket kvar att göra men vi är på god väg, säger Richard Nyman, samhällsvägledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.