Patienten fördes till Mälarsjukhuset våren förra året. Foto: TT

Röntgenbilder förväxlades efter allvarlig skallskada

Publicerad

Diagnostiseringen av en äldre kvinnas skallskada fördröjdes på grund av att en röntgenklinik tittat på fel röntgenbilder. Kvinnan avled senare, men det är oklart om det haft med fördröjningen att göra.

Det var en kväll under våren 2017 som en kvinna kom in på akutmottagningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna efter att ha ramlat och slagit i bakhuvudet. En röntgen av hjärnan utfördes och bilderna skickades till en extern klinik som ansvarar för granskning nattetid.

Där ska bilderna förväxlats vilket medförde utlåtandet att det inte fanns någon skallskada eller blödning. Patienten försämrades under natten och morgonen varpå man röntgade på nytt och upptäckte skadorna. Patienten avled dagen efter.

Enligt chefsläkare Peter Augustinsson på Mälarsjukhuset kan man inte säga att kvinnan dog på grund av fördröjningen eftersom kvinnan också var multisjuk. Men det går heller inte att utesluta varpå han skrivit en lex Maria-anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.